21. B 推理判断题 根据第二段Mrs. Stanley talked mostly about her dead husband, “Mr. Stanley and I went shopping this morning,” she’d say.可推测，作者第一次听到Mrs. Stanley说这话时是极为震惊的。
22. B 推理判断题 根据第三段Dad said she was probably lonely, and that I ought to sit and listen and nod my head and smile,可知，作者倾听Mrs. Stanley说话是为了帮助她。
23. A 词义猜测题 根据第三段最后一句After a while she seemed content to leave her husband over at the cemetery (墓地).可知， Mrs. Stanley看来已从失去丈夫的悲痛中走了出来，说明画线部分描述的是她可能的目的“消除自己的悲伤情绪”。
24. D 推理判断题 根据最后一段You find it whenever people ask how you’re doing because they care, and not because they’re getting paid to do so，以及本文所讲的故事：作者以前关心Mrs. Stanley，后来又被自家的送报员所关心，由此可推断作者想要表明的观点：社区邻里间应该互相关心。
25. C 主旨大意题 根据第二段… but can the clothes actually change cognitive performance or is it just a feeling及下文所做的实验可知，本文主要讲述着装对人认知的影响。
26. C 事实细节题 根据第三段Adam and Galinsky tested the effect of simply wearing a white lab coat on people’s powers of attention.及第四段Indeed, … on the Stroop Test (one way of measuring attention).可知，Adam和Galinsky的实验是测试着装对人们注意力的影响。
27. B 推理判断题 作者全文在讲述着装影响人的认知表现这一理论，最后一段作者说自己以后要穿白大褂上班编辑文章，以减少打字错误。他希望读者也能穿上学位服阅读PsyBlog的文章。由此可推断出作者是用一种幽默的语气调侃着装认知理论。
28. D 事实细节题 根据第二段Buckminster Fuller的话：Pollution is nothing but the resources we are not harvesting. We allow them to be left around because we’ve been ignorant of their value. 可知，他认为污染只不过是我们没有收获的资源。由于我们对它们的价值一无所知，因此让它们白白浪费。故选D项。
29. C 事实细节题 根据第四段But in all, only 150 cans will be used up over the cat’s lifetime 可以推断出，循环经济下，要养活一只存活15年的猫需要用掉150罐。
30. A 写作目的题 文章通过养猫喂食的例子，用数字对比了循环经济和一次性经济消耗资源的不同结果，目的是宣传推广回收利用的理念。
How to Remember What You Read
31. D 该空白后的内容为：你可能刚刚读过某篇文章，但却对文章所传达的思想，概念以及形象等一片茫然。接下来作者给出了几条能记住所读内容的方法。D项说明了阅读有时很让人棘手，与空白后所表述含义一致，故为正确选项。
32. A 本段主要说明能记住所读内容的前提是读懂，这就需要首先通过查字典等办法扫清生词障碍。由confusing及don’t understand等词可推知答案为A。
33. F 该空白后的内容为将正在阅读的内容与已有知识之间建立联系。有些书的内容会让你立即产生这种联想，因此推断该空白处的内容也是与建立联系有关，F选项含义为“其他书则更多地需要你自己努力了”，与上下文顺畅连接，另外other books也与空白前的some books相对应。
34. G 本段给出的方法是要求读者能全身心投入到所读内容中去，列举了狄更斯的例子旨在说明这种方法的可行性，因此读者也可以使用这种方法记住所读内容，G项符合文意。
35. B 空白前提到了将阅读作为一种日常活动，空白处则说明了这样做的好处。由此可推知，该空白处内容与经常阅读相关，选项F (熟能生巧)符合语境。
Easy Ways to Build Vocabulary
57. which【定语从句关系词】分析句子结构可知， 57 means you’ll … 空白处所填的词指代逗号前的there’s enough room for improvement，which在句中为关系代词，引导非限定性定语从句，并在句中作主语。
58. months【名词单复数】month为可数名词，且由a few可知month应用复数形式。
59. for【介词】be enough for sth 对······已足够。
61. really【词性转换】此处应用副词修饰不定式to read，因此填really。
62. sounds【谓语动词】 本句意为“这件事并不像听起来那么难”，描述的是一般事实，且主语为it，因此用sound的一般现在时第三人称单数形式。
63. reading【非谓语动词（现在分词）】逻辑主语you与动词read为主动关系，故用现在分词reading ... 作状语；也可视为状语从句while you are reading... 的省略形式。
65. learned / learnt【非谓语动词（过去分词）】learned / learnt作后置定语修饰words，表示“已学过的词”， words与learn是被动的关系，因此用过去分词。
注意1. 词数80左右；2. 可以适当增加细节，以使行文连贯。
本次高考书面表达与6月份高考考查的体裁一样，要求考生写邀请信，邀请外教一起过春节 (仍属节假日及活动范畴)。近年来，书面表达的考查越来越贴近中学生的日常生活，尤其重视传统文化，考查学生对语言的综合运用能力，回归了英语作为语言功能的本质。因此，在备考时，要集中看一些与日常生活和传统文化相关的话题，如学校生活、兴趣爱好、体育运动、语言学习、节假日及活动等，并密切关注社会时事，按照话题网络化复习 (可参考新方略系统进行复习)，效果会更佳。
Dear Mr. Hall,
I’m writing on behalf of my whole family to invite you to join us for dinner at 6:30 pm, Feb.13 at my house for the Spring Festival — the most important festival for Chinese people, during which we will put up various decorations to increase atmosphere of holiday, especially red paper-cutting with the character “fu”, meaning blessing. What’s more, you can also try the local food at dinner and there will be your favorite dumplings. Only in this holiday can my entire family get together. Your presence is highly expected.
We are looking forward to your reply.
Dear Mr. Hall,
I am writing to invite you sincerely to spend the Spring Festival with my family for I’ve heard you are not going back to your hometown. The time scheduled is at 6:30 pm. Prior to the Spring Festival, lots of activities will be well-prepared, such as making dumplings and setting off fireworks. It would be a great pleasure if you could come and have fun with us. My parents and grandparents are expecting your arrival with sincerity. If you’d like to participate, please let us know at your earliest convenience.
A Vacation with My Mother
I had an interesting childhood: It was filled with surprises and amusements, all because of my mother — loving, sweet, yet absent-minded and forgetful. One strange family trip we took when I was eleven tells a lot about her.
My two sets of grandparents lived in Colorado and North Dakota, and my parents decided to spend a few weeks driving to those states and seeing all the sights along the way. As the first day of our trip approached, David, my eight-year-old brother, and I unwillingly said good-bye to all of our friends. Who knew if we’d ever see them again? Finally, the moment of our departure arrived, and we loaded suitcases, books, games, camping equipment, and a tent into the car and bravely drove off. We bravely drove off again two hours later after we’d returned home to get the purse and traveler’s checks Mom had forgotten.
David and I were always a little nervous when using gas station bathrooms if Mom was driving while Dad slept: “You stand outside the door and play lookout (放哨) while I go, and I’ll stand outside the door and play lookout while you go.” I had terrible pictures in my mind: “Honey, where are the kids?” “What?! Oh, Gosh… I thought they were being awfully quiet.” We were never actually left behind in a strange city, but we weren’t about to take any chances.
On the fourth or fifth night, we had trouble finding a hotel with a vacancy. After driving in vain for some time, Mom suddenly got a great idea: Why didn’t we find a house with a likely-looking backyard and ask if we could set up tent there? David and I became nervous. To our great relief, Dad turned down the idea. Mom never could understand our objections. If a strange family showed up on her front doorstep, Mom would have been delighted. She thinks everyone in the world is as nice as she is. We finally found a vacancy in the next town.
The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us.
We drove through several states and saw lots of great sights along the way.
第一段所给首句：The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us.
本段开头与前文衔接不太自然，却也就给考生提供了更为广阔的想象空间。既然记起了帐篷，那么可以围绕帐篷展开段落，可以体现母亲的“健忘”，也可突出母亲的“善良”，落脚在一些比较有趣的事上，与第一段“surprise and amusements”呼应。
第二段所给首句：We drove through several states and saw lots of great sights along the way.
absent-minded, forgetful, trip, David, camping, tent, Mom, Dad, trouble, nice
情感：happy, glad, wonderful, terrific, great
交通、旅行：drive, pull over, set the brake, set out, set off, trip, journey
环境：scenery, mountain, range, valley, river, lake, forest, sun, set, wind, blow
The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. But then we were half an hour away from the hotel, where the tent was left behind. Dad recommended buying a new one, while Mom insisted on our going back to fetch it, saying “Forgetful people like me may lose things repeatedly, so it’s unwise to give up the tent.” Finally, we got back the tent and hit the road again. If Mom hadn’t been that absent-minded, it would have saved us the trouble of going back again and again.
We drove through several states and saw lots of great sights along the way. One day, towards evening, we found a great camping site at the foot of a high mountain. David and I helped Dad put up the tent, and Mom was busy preparing supper. When the setting sun cast an orange light over the mountains, the tent was set up and the meal was ready. Sitting around the camp fire, we talked and laughed. Every time we mentioned the funny incidents of the journey a pleasant smile would spread over Mom’s face. (续写词数163)
The next day we remembered the brand-new tent we had brought with us. To our delight, Momgave up the idea of camping in some stranger’s backyard. Instead, we found a wonderful camping site in the wild. It was a clearing in the woods by a small lake, where Dad could catch some fish for dinner. We had no trouble setting up our tent, but we were disappointed to find that Mom forgot to pack up pillows. Needless to say, we all woke up with a sore neck the next morning.
We drove through several states and saw lots of great sights along the way. It was a fantastic trip. We crossed big rivers and vast plains, climbed high mountains, and overlooked deep valleys. During the trip, Mom’s being absent-minded not only got us into much trouble, but also gave us many funny moments. But luckily, she was not so forgetful as to leave me and David behind in the gas station bathrooms. We all arrived at grandparents’ home safe and sound. (续写词数147)